domov | kazalo strani | kontakt
Kulturno turistično društvo Sveti Primož nad Muto

Kulturno turistično društvo

Sveti Primož nad Muto

Kulturno turistično duštvo Sv. Primož nad Muto :: Aktivnosti

Aktivnosti

"Žaklanje"

Joj, to je luštno. Žakelj napolnjen z senom, sneg in zakuhano vino. Nočna »Tekma z žakli«. Stari in mladi se zberemo na smučišču, kjer si pripravimo proge za »žakle«, na katerih se potem odvija tekmovanje za simbolične nagrade. Poskrbljeno imamo tudi za kuhano vino, čaj in glasbo.

"Srečanje pritrkovalcev"

Ker je pri naši cerkvici čudovit razgled, se enkrat na leto pri nas srečajo in predstavijo pritrkovalci na zvonove. Na ta način želimo spodbudit naše člane k ohranjanju običaja pritrkovanja na zvonove. Tako že imamo amatersko skupino, ki lahko prikaže pritrkovanje na zvonove.

"Veselo druženje pod lipo"

Kot je bila navada že v starih časih, da so se ljudje oziroma krajani zbrali pri maši na »lepi nedelji«, to je takrat ko praznuje svoj god zavetnik cerkve, so se po maši tudi poveselili na veselici, kjer so kaj pojedli, popili in tudi zaplesali. Za to mi poskrbimo tudi danes da je po maši za lepo nedeljo organizirana veselica z živo glasbo.

"Flincarija"

Stari kmečki običaj, katerega se starejša generacija zelo rada spominja. Da bi približali ta običaj tudi mlajši generaciji, smo se lani v jeseni 2009 odločili organizirati »flincarijo« na kmečki način. Ta običaj je potekal na domačiji v skednju, polnem koruze. Poskrbljeno je bilo tudi za pijačo in jedačo, in sicer: mošt, kruh, pašteta, grumpi in čebula. Seveda pa na flincariji ni manjkalo domače »muzike«, ob kateri se je rajalo in pelo do ranega jutra in »pojštrtanza«.

"Božična doživetja"

Vsako leto 25. 12. pripravimo božična doživetja. Naš namen je, da bi ljudje pričakali božič na drugačen način. V cerkvici Sv. Primoža se otroci predstavijo z dramsko igro, ki je vsako leto drugačna. Po igri pride otroke obiskat Božiček in vse otroke obdari. Pred cerkvijo je pripravljen čudovit ambient s posebnimi lesenimi pečmi, v vitrini pred cerkvijo pa imamo postavljene jaslice, ki so na ogled do svečnice. Vsi obiskovalci dobijo kuhano vino in čaj.

Po navadi smo z vajami za igro začeli že v novembru. Te so potekale vse do izvedbe igre, torej decembra. Vaje potekajo vsako soboto, včasih še v nedeljo, zadnja dva dneva pa nas čaka generalka in takrat je res pestro, ker veselo pričakujemo božič in našo igrico. Otroci se na igro pripravljajo aktivno in z veseljem.

Pripraviti smo morali tudi sceno, kostume, poiskati božička in njegove palčke, poskrbeti za pijačo in jedačo, ki je bila v hišici zraven cerkve, poiskati sponzorje, kupiti darila za otroke, poskrbeti za pobiranje prostovoljnih prispevkov, za objavo na radiu in televiziji, za izdelavo vabil.

© 2011 KTD Sv. Primož - vse pravice pridržane